Op basis van haar lopende onderzoek naar Counterfactuals in mediakunst onderzoekt Elke Reinhuber hoe een verhaal kan worden gepresenteerd op een multi-lineaire wijze, door het te fragmenteren en te ontleden voor het publiek. De toeschouwer wordt uitgenodigd om de hoofdpersoon van de korte film te worden en de verschillende uitkomsten van de cruciale situatie te bevragen.

Het plot is gebaseerd op de belangrijkste momenten van het populaire mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice en wat als het een andere wending zou hebben gehad? Volgens het verhaal was Orpheus de eerste mens die de onderwereld bezocht en naar het leven in het hier en nu terugkeerde. Daarom wordt bijzondere aandacht geschonken aan de weergave van levens ondersteunende imaging technologieën, die alleen een concept van de lichamelijke toestand geven, maar nooit op een geestelijk of psychisch niveau.

 

Daarom bestaat de 3D-presentatie uit verschillende lagen, waaronder ruimtelijke audio en verrijkte werkelijkheid, die elk een ander aspect van de situatie onthullen. Tegelijkertijd dwingt deze wijze van presentatie de toeschouwer om zijn of haar hoofd om te draaien, zodat hij of zij zich in dezelfde situatie bevindt als de hoofdpersoon van de oude Griekse mythe.

Elke is vooral geïnteresseerd in de ruimte achter de perifere visie van het publiek, wat het meest naar voren treedt in omgevingen van 360˚. Speciale audio speelt als omringend element een belangrijke rol in haar installaties.

 

Mediakunstenaar Elke Reinhuber bekleedt momenteel de functie van assistent-professor aan de Nanyang Universiteit in Singapore, voor Expanded Photography. In haar artistiek onderzoek richt ze zich op de correlatie tussen beslissingen en emoties en onderzoekt ze verschillende strategieën van visualisatie en presentatie, het werken met immersieve omgevingen, virtuele en verrijkte werkelijkheid en wetenschappelijke imaging technologieën.

Elke Reinhuber

Virtual Reality or 2-channel 3D installation with 2 opposing screens Preview

 2015, Germany

 11’00”

Artist website