De titel van de serie, “Transfigurations” (waar “Three Women” deel van uitmaakt) verwijst naar het zeldzame proces waarbij de substantie en de essentie van een wezen worden herschapen. In natuurkundige termen is een transfiguratie een verandering in vorm, een bewerking van uiterlijk. Het woord is afgeleid van het oud-Griekse ‘metemorphothe,’ of ‘metamorfose’, hetgeen duidt op een volledige ‘hervorming’. Het woord neemt echter pas zijn volle betekenis aan in een spirituele context als het moment waarop een persoon of een object niet door externe middelen transformeert, maar juist van binnenuit.

 

Het daaropvolgende resultaat is volkomen en absoluut en werkt door in het hart en de ziel van het subject. Hoewel het uiterlijk soms ook veranderd wordt in dit proces, is het niet noodzakelijk. Een diepere en intensere transformatie vindt binnenin plaats, onzichtbaar. Bij een persoon herschrijft het zijn complete wezen, waarna het tenslotte uitstraalt en iedereen om hem heen beïnvloed.

 

Uit “The Transfigurations Series” van Bill Viola. Voor het eerst gepubliceerd in Bill Viola: Transfigurations, Seoul: Kukje Gallery, 2008.

 Bill Viola

Preview

Anika, Cornelia, Helena Ballent

 2008

8’54”

 2013: MediAtation

Artist website