Een interactieve en immersieve installatie waar het driedimensionale beeld de toeschouwers uitnodigt met hun gevoel van waarneming te spelen met behulp van wisselende zintuiglijke interacties. Portret (é)mouvant is een onderzoeksproject naar de echtheid van het lichaam getoond op het scherm en naar het emotionele potentieel door middel van variaties van vorm, textuur en beweging van een zelfportret. Het werk biedt een simultane multi-perspectieve ervaring – tussen abstractie en realisme, het bewustzijn van een tastbare voorstelling en aansluiting –waarbij de bezoeker wordt ondervraagd over hun relatie met de digitale ‘andere’ terwijl ze zich door de audio- en visuele ruimte bewegen.

 

Deze installatie verkent onze capaciteit evenals onze behoefte om bestand te zijn tegen de geloofwaardigheid van het ‘vlees’, in zowel virtuele als digitale afbeeldingen, zowel echt als fictief. “Welke mate van verbinding kan ik genereren met de andere; is het een kwestie van beweging of bewogenheid?’

Portret (é)mouvant verkent de ruimte van het lichaam van de bezoeker en virtuele ‘ander’.

 

Joséphine Derobe is onafhankelijk regisseur en kunstenaar. Ze is betrokken bij driedimenstionale creatieve vertelling, film en beeldende kunst. Ze ontwikkelt haar projecten naast haar stereografische werkzaamheden voor films als Wim Wenders’ 3D Every Thing Will.

 

Portrait (é)mouvant werd ontwikkeld tijdens haar residentie in het Centre des arts, Enghien-les-Bains, nabij Parijs.

Joséphine Derobe

3D interactive installation Preview

 2015, France

Loop

Artist website