De camera is een mechanisch oog dat we gebruiken om onze subjectieve blik uit te breiden. Dit apparaat leert ons om door de ogen van anderen te zien. Het leert ons om onszelf vanaf de buitenkant, objectief te bekijken. Dit apparaat lijkt af en toe meer macht te hebben dan onze eigen lichamelijke ogen.

Not Eye is een korte film opgenomen in driedimensionale stereoscopie in zwart-wit, die de relatie tussen het oog en de camera onderzoekt. Door de productie in native 3D wordt een soort mise en abyme van de binoculaire menselijke blik geconstrueerd, die de centrale thema’s van de film ondersteunen.

 

Dit werk onderzoekt de relatie tussen het oog en de camera, tussen het lichaam en de machine. Het nodigt de kijker uit om na te denken over de emotionele stabiliteit van de centrale personage in een door surveillance geobsedeerde samenleving. Lauren onderzoekt hoe bij het vertellen van een verhaal in bewegende beelden de dimensie van diepte worden gebruikt.

 

Lauren Moffatt is een Australische kunstenaar die tussen video, performance en immersieve technologieën werkt. Haar werk, vaak gepresenteerd in meervoudige vormen, verkent hedendaagse subjectiviteit en verbonden lichamen, alsmede de grenzen tussen de virtuele en fysieke wereld.

Door de jaren heen heeft zij een oeuvre ontwikkeld dat draait rondom stereoscopische fotografie en video, beïnvloed door de geschiedenis van de bioscoop en televisietechnologie.

 

Not Eye is onlangs bij FACT (Foundation for Art and Creative Technology), Verenigd Koninkrijk, tentoongesteld.

Lauren Moffatt

3D installation Preview

 2013, Australia

 11’31”

Artist website