De stereoscopische installatie Jet Paragon-The Diamond of Data van Philipp Engelhardt met driedimensionale projectie neemt de kijker mee in een virtuele ruimte waarin hij getuige is van de voortdurende bouw en de desintegratie van het eigen hertopologiseerde[1] hoofd van Engelhardt.
Een gebied van puin bestaande uit geometrische brokken gaat geleidelijk over in een perfecte kop – en valt direct uiteen op de grond in kleurrijke stukken. Het hoofd is direct gerelateerd aan het grote beeld van 314 kleurrijke driehoeken en ziet eruit als een rekwisiet van het geprojecteerde hoofd en roept onvermijdelijk de vraag op welke het origineel is en welke de reproductie. Ondanks zijn fysieke aanwezigheid is het beeld noch de voorloper noch de eigenlijke hoofdfiguur van de virtuele driedimensionale projectie, maar slechts de realisatie van een virtueel bouwplan, dat ook de basis van de video vormt. Wat is de verbinding van een materieel beeld in de echte ruimte met een virtueel geproduceerd kunstwerk in een fictieve omgeving, die alleen kan worden gezien, maar niet aangeraakt?
Philipp Engelhardt is een in München gevestigde mediakunstenaar. Na zijn studie, Mediakunst aan de University of Arts and Design in Karlsruhe, en werkreizen naar onder andere New York, is Philipp Engelhardt met behulp van driedimensionale technologie foto’s, video’s en sculpturen gaan creëren en animeren. In de afgelopen jaren heeft hij deelgenomen aan tentoonstellingen over de hele wereld, waaronder in Florida aan de Electronics Alive biënnale.
[1] Het woord ‘retopologise’ bestaat wel in het Engels, en dan voornamelijk in de wereld van games. Daar is het een technische term die zoiets betekent als opnieuw rangschikken van de topologie.